Meni Pretraga

Već ste se bili u situaciji da strancima pokušavate opisati “mlince”. I sigurno ste došli do zaključka da ih je najlakše objasniti – probanjem! Još kad su posluženi zajedno sa sočnim pečenjem hrskave korice…

Sastojci

1 patka (oko 3 kg)
2 kašike Vegete
1 veća jabuka
50 ml ulja
Za prilog:
350 g mlinaca
1 kašika soli
Za premazivanje:
1 kašika meda
1 kašika ulja
1 kašika sirća

Koristili smo

Vegeta

Vegeta

Priprema Za ovaj recept je bitna samo mašta!

Složeno 6 osobe180 min

  • 1 Utrobu i spoljni deo očišćene patke natrljajte Vegetom.
  • 2 Patku stavite na pleh, a u utrobu joj stavite jabuku. Prelite je zagrejanim uljem, sa oko 50 ml vode i pecite u pećnici zagrejanoj na 180°C 2, 5-3 sata. Tokom pečenja, patku prelivajte masnoćom od pečenja i sa malo vode.
  • 3 Med pomešajte sa uljem i sirćem, pa pred kraj pečenja (oko 30 minuta) ovom mešavinom premažite patku.
  • 4 Pečenu patku izvadite, a iz pleha odlijte suvišnu masnoću.
  • 5 Mlince skuvajte u posoljenoj vodi, ocedite i pomešajte sa preostalom masnoćom u kojoj se pekla patka.

Savet

Kako Vam kožica patke ne bi izgorela, nakon 1,5 sat pečenja prekrite je aluminijskom folijom.

Posluživanje

Patku narežite i poslužite sa pripremljenim mlincima i salatom po želji.

Podeli s prijateljima